SøkMin side
Kollokvie uit studenter samskipnaden
Aktuelt

23 lesehacks fra studentene

Vi har spurt studentene om hvordan de best studerer til eksamen, og her er listen over de fem mest populære tipsene.

Pexels kaboompics com 6347
Bolyst Samskipnaden Foto Ørjan Marakatt Bertelsen 89 1200px
Dmitry schemelev s Lp k P Zat Lc unsplash 2022 01 25 081354 rtqt
Pexels taryn elliott 4099355

1. Kaffe!


Omtrent hver eneste student vi spurte, svarte at de drikker koffein på et eller annet hvis – enten det er kaffe, te eller energidrikker. Og de hadde ikke klart seg gjennom eksamen uten. Koffein hjelper på fokus og energi, og er derfor smart å drikke så lenge man ikke overdriver.

Psst! Vi har halv pris på svart kaffe i alle våre kantiner gjennom hele eksamensperioden!

2. Fortsett å være sosial

Det er best å lære sammen, og det gjør det gøyere også. Har man en kollokviegruppe eller gode studiekamerater, kan man quizze hverandre og hjelpe hverandre med temaer som er vanskelig. «Det å lese sammen mens vi spiser pizza og tar pratepauser, gjør det så mye lettere. Og så kan vi øve ved å forklare begreper til hverandre, som er hvordan jeg lærer best», sier Laura.

3. Ta pauser og koble av

Jobber man for lenge av gangen, er det fort gjort å slite seg ut. Hyppige pauser og å passe på at man får noen timer for seg selv i løpet av dagen, er viktig for å holde energien og motivasjonen oppe. Ta deg gjerne skjermfri et par timer før du legger deg for å få god søvn, og ta deg tid til gode spisepauser hvor du tenker på noe annet enn eksamen.

4. Gå deg en tur

Når en er stresset og har masse tanker i hodet, er det få ting som hjelper like mye som å bevege seg og få frisk luft. Victoria sier «Det å få frisk luft og komme seg ut i naturen er som en reset. Det gjør det mye enklere å samle tankene og stresse ned når man kommer tilbake og setter seg ned for å jobbe igjen».

5. Gjør det koselig rundt deg!

Rydd god plass, lag deg en god kopp te eller varm sjokolade, ha deilig snacks i nærheten, putt på noe avslappende musikk, og pass på at du sitter godt. «Når du har det koselig og behagelig rundt deg, gleder man seg omtrent til å sette seg ned å jobbe», sier Emilie.

Ofte stilte spørsmål om kontrakten

Vil du ha flere tips?

Det er du som er eksperten på hva som funker best for deg! Om du trenger litt mer inspirasjon, finner du flere og ulike tips fra studentene her:

 1. Husk å spise mat! Start dagen med en næringsrik frokost. Ta med deg nok mat på skolen, og lag gjerne maten dagen før så du slipper stresset på morgenen
 2. Starte med å brainstorme alt du husker om emnet uten å åpne pensum
 3. Gjør noe helt annet dagen før eksamen. Legg vekk bøkene kl. 12 dagen før og koble av
 4. Lag disposisjoner til oppgavene
 5. Finn noe som kan være dagens motivasjon som du kan se frem til når du er ferdig. For eksempel en tur, noe god mat, trening eller tid med venner etc.
 6. Lag en ukeplan
 7. Lage flashcards
 8. Få i deg nok vann
 9. Ekstra god kaffe på dagen og god søvn på natta
 10. Spør en medstudent om å bli med å lufte ut tankene rundt eksamen
 11. Fortsett med gode rutiner som å lage middag, trene, møte venner og ringe hjem til familie
 12. Tankekart
 13. Tenk minst mulig på pensumet du har eksamen i når du ikke leser
 14. Ha en strukturert plan over hva en skal repetere og gjør tidligere eksamensoppgaver
 15. Bli kjent med hjelpemidlene du får bruke!
 16. Koble av med trening
 17. Kjøp store regneark, fyll inn relevant pensum og ha notislapper til å feste ideer, tanker og oppklaringer underveis. Heng opp arkene på veggen og bruk de til å pugge eller huske definisjoner
 18. Beste eksamenstipset må vel være å diskutere og læse med klassekamerater eller kollokviegrupper så man kan lære av hverandre. Å husk å levne litt tid til dæ sjøl!

Lykke til!Oppdatert 08.11.2023

Til toppen

Aktuelt fra Samskipnaden

Se alt fra aktuelt