SøkMin side
Matsvinn
Aktuelt

Matsvinn i Samskipnaden

Reduksjon av matsvinn er et viktig område for bærekraftig utvikling og et av Samskipnadens fokusområder. Studentkantinene viser stor kreativitet i bruken av matrester, noe som, i tillegg til å redusere matsvinn, også gir en mer spennende meny og økonomiske besparelser. Vinn-vinn, rett og slett!

Globale perspektiver på matsvinn

På verdensbasis blir omtrent en tredjedel av maten som produseres, kastet. Dette betyr unødvendig bruk av ressurser, tap av natur og forurensning. Matsvinn står for nesten ti prosent av de globale menneskeskapte utslippene av klimagasser. Å redusere matsvinnet er derfor et viktig og effektivt tiltak for å begrense negativ påvirkning på klima og miljø.

Arbeidet med reduksjon av matsvinn er vårt bidrag til FNs bærekraftsmål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon.

Tiltak mot matsvinn i våre kantiner og utsalgssteder

Du bestemmer selv!

Maten blir solgt etter vekt, slik at man ikke trenger å kjøpe mer enn man klarer å spise opp.

Gjenbruk av mat

Våre kjøkken lager det meste av maten fra grunnen, og sikrer dermed at hele råvaren blir brukt. Matrester som blir til overs blir brukt i nye retter.

For eksempel:

Grønnsaksrester
som avskjær av grønnsaker, samles, vakumpakkes og brukes deretter i sauser – for eksempel pizzasaus.
Grønnsaksstilker
som for eksempel brokkolistilker, bakes og krydres og brukes i lunsjbaren.
Brødrester
blir til krutonger eller brødrasp
Osterester
brukes i lasagne eller pizza
Rester fra salatabuffeten
brukes i varmretter
Grøtrester
brukes i vaffelrøre eller i kald frokostgrøt
Overskudd av frukt
brukes i kaker og smoothies

Selvbetjente kantiner

Påsmurt mat som ikke blir solgt i åpningstiden på produksjonsdag, selges til redusert pris i våre ubetjente kantiner. Dette er et veldig godt tilbud spesielt i eksamenstiden, alt av påsmurt til redusert pris blir solgt i helger og på ettermiddager etter ordinær åpningstid.

Too Good to Go

Vi tester ut Too Good to Go på MIX i Tromsø og Grut i Alta med 3-4 poser per dag, noe som har vist seg svært populært og gitt utsolgte poser. Vi vurderer løpende om tiltaket skal videreføres til andre utsalgssteder.

Riktig emballasje

Riktig emballasje er viktig for å forlenge matens holdbarhet og dermed redusere matsvinn. Vi jobber for at vår emballasje skal være ensartet og lett å resirkulere. Eksempelvis er emballasjen rundt den påsmurte maten laget av papir og maisstivelse. Den skal derfor sorteres som papiravfall.

Våre serveringssteder

Finn oversikt over alle stedene her


Oppdatert 12.09.2024

Til toppen

Aktuelt fra Samskipnaden

Se alt fra aktuelt