SøkMin side
Matsvinn
Aktuelt

Matsvinn i Samskipnaden

Reduksjon av matsvinn er en viktig forutsetning for bærekraftig utvikling og et av Samskipnadens fokusområder. Studentkantinene viser stor kreativitet i bruken av matrester, noe som, i tillegg til å redusere matsvinn, også gir en mer spennende meny og økonomiske besparelser. Vinn-vinn, rett og slett!

Globale perspektiver på matsvinn

På verdensbasis blir omtrent en tredjedel av maten som produseres, kastet. Dette betyr unødvendig bruk av ressurser, tap av natur og forurensning. Matsvinn står for nesten ti prosent av de globale menneskeskapte utslippene av klimagasser. Å redusere matsvinnet er derfor et viktig og effektivt tiltak for å begrense negativ påvirkning på klima og miljø.

Arbeidet med reduksjon av matsvinn er vårt bidrag til FNs bærekraftsmål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon.

Bærekraftsmål 12

Tiltak mot matsvinn i våre kantiner og utsalgssteder

Du bestemmer selv!

Maten blir solgt etter vekt, slik at man ikke trenger å kjøpe mer enn man klarer å spise opp.

Gjenbruk av mat

Matrester som blir til overs, blir brukt i nye retter.

For eksempel:

Grønnsaksrester
som avskjær av grønnsaker, samles, vakuumpakkes og brukes deretter i sauser – for eksempel pizzasaus.
Grønnsaksstilker
som for eksempel brokkolistilker, bakes og krydres og brukes i lunsjbaren.
Brødrester
blir til krutonger eller brødrasp
Osterester
brukes i lasagne eller pizza
Rester fra salatabuffeten
brukes i varmretter
Grøtrester
brukes i vaffelrøre eller i kald frokostgrøt
Overskudd av frukt
brukes i kaker og smoothies

Salg til redusert pris

Maten som lages, må spises opp. Grut selger overskuddsmat til redusert pris i kantinene etter at kaffebaren stenger. Påsmurt mat som ikke blir solgt i åpningstiden på produksjonsdag, selges til redusert pris i våre ubetjente kantiner. Dette er et veldig godt tilbud spesielt i eksamenstiden, da alt av påsmurt mat til redusert pris blir solgt i helger og på ettermiddager etter ordinær åpningstid.

Too Good To Go

Vi har Too Good To Go på MIX i Tromsø og Grut i Alta, som som har vist seg svært populært med utsolgte poser og mindre matsvinn.

Innkjøp og lagerstyring

Kjøkkensjefene våre har lang erfaring med å beregne riktige innkjøpsmengder, slik at vi unngår overfylte lager med produkter som kan gå ut på dato. Vi har strenge rutiner for å sikre at nye varer plasseres bakerst, slik at varer med kortest holdbarhet benyttes først.

Vi har også et internt samarbeid mellom kantinene for å unngå matsvinn. Produkter som nærmer seg utløpsdato, flyttes til andre avdelinger som kan bruke dem.

Vi tester ut jevnlig nye metoder å bruke råvarer som er i ferd med å gå ut på dato for å unngå matsvinn.

Menyplanlegging og matproduksjon

Menyplanleggingen ved catering tilpasses råvarenes holdbarhet og varmebestandighet. Kokkene våre tiner frosne råvarer på lavest mulig temperatur over lengst mulig tid for å redusere matsvinn.

Vi har redusert bruken av ultraprosessert mat og bruker mest mulig “rene” råvarer i vår produksjon. I tillegg til helsemessige fordeler, tåler rene varer mer varmebehandling enn ultraprosessert mat og kan brukes flere ganger i ulike retter.

Våre kjøkken lager det meste av maten fra grunnen og er bevisste på å utnytte hele råvaren.

Veiing av matsvinn

Fra januar 2025 startet vi veiing av matsvinn på fire av våre spisesteder. Dette gir oss verdifull informasjon om hvor matsvinnet oppstår og i hvor stor grad. Tallene gir oss et godt grunnlag for å finne riktige tiltak for å redusere matsvinn i vår produksjon og servering. Vi planlegger å innføre veiing av matsvinn på alle våre betjente spisesteder i løpet av 2025.

Riktig emballasje

Riktig emballasje er viktig for å forlenge matens holdbarhet og dermed redusere matsvinn. Vi jobber for at vår emballasje skal være ensartet og lett å resirkulere. Eksempelvis er emballasjen rundt den påsmurte maten laget av papir og maisstivelse. Den skal derfor sorteres som papiravfall.

Våre serveringssteder

Finn oversikt over alle stedene her


Oppdatert 05.06.2025

Til toppen

Aktuelt fra Samskipnaden

Se alt fra aktuelt