Utforsk katastrofetankene
Katastrofetanker kjennetegner ofte angst. Katastrofetankene er ofte ikke konkretisert, men heller et uutholdelig virvar av uhensiktsmessige tanker. Det lønner det seg å utforske disse tankene. Hva er det du frykter? Hva er det verste som kan skje? Bruk tid på å prøve å sortere tankene, litt og litt, og tanke for tanke for å finne ut hva som egentlig kan skje om det går dårlig på eksamen. Om du klarer å gjøre denne sorteringsjobben med å skille ut hva som faktisk kan skje i virkeligheten, og ikke i dine verste skrekkfantasier, kan katastrofen fort bli langt mindre. For eksempel er det nok ikke reelt at du vil miste alle fremtidige jobbmuligheter, miste venner eller gå personlig konkurs fordi lånet ikke blir omgjort til stipend om det skulle gå dårlig på eksamen.
Om du trenger hjelp til denne sorteringsjobben, har Studentrådgivinga har lang erfaring på området og er her for deg.
Gjør deg kjent med egne angstreaksjoner
Det kan være store fordeler med å bli kjent med sine egne angstreaksjoner. Kroppens reaksjoner på stress kan for mange være vel så skumle som selve tanken om hvordan eksamen går. Det å kjenne dine reaksjoner gjør ikke noe med dem i seg selv, men det gjør noe med hvordan du tolker dem, og de blir dermed litt mer ufarlige. Når du kjenner at symptomer på angst kommer, er det viktig å huske på at de fysiske reaksjonene ikke er farlig, men at det heller er et tegn på at du er fokusert og aktivert.
Vær forberedt
Det sier seg selv at å ha god oversikt over pensum og hvilke forventninger som stilles, er et godt utgangspunkt for eksamen. Det er også lurt å sette seg inn i hvordan eksamensoppgavene har vært tidligere, hvor eksamen skal være, hva du skal ha med deg, hvordan du skal komme deg dit og hvilke hjelpemidler som er tillatt. Ved å ha oversikt og føle deg forberedt, reduseres stressfølelsen.
Gradvis eksponering
Det er naturlig for mennesker å ville unngå det vi frykter. Om man ønsker å mestre eksamensangst over tid, så er det lurt å overstyre denne trangen. For hver gang du er i en utrygg situasjon, lærer du at katastrofetankene ikke stemmer og at det oftest går mye bedre enn du hadde fryktet. Slike erfaringer gjør at du opplever mindre angst og mer mestring ved neste situasjon.
For eksamensangst er det en idé å øve på eksamenssituasjonen. Her er noen praktiske forslag til hva du kan gjøre:
- Arranger prøveeksamen sammen med dine medstudenter.
- Dra til eksamenslokalet for å gjøre deg kjent med det.
- Øv deg på tidligere eksamensoppgaver.
- Ved muntlig eksamen kan du øve på presentasjonen din og på å svare på spørsmål foran venner og familie.
- Sett deg ned og se for deg hvordan det er å sitte på eksamen, og se for deg at du får utdelt oppgaven.
Fokuser på oppgaven
Selv om det føles godt å roe ned om man er veldig nervøs, er det faktisk ikke nødvendig å gjøre det. Du vil klare å gjennomføre eksamen selv om du er veldig nervøs.
- Det kan være nyttig å bruke noen minutter på å la følelsene roe seg og jobbe bevisst med å omstille seg og ikke la angsten få ta overhånd, for så å forsøke og begynne på eksamensoppgaven. Det å flytte fokus til eksamensoppgaven og det du skal gjøre, kan veldig ofte være med å dempe og skyve vekk angstsymtomene. Da vil hjernen din være klar for å tenke logisk og rasjonelt igjen, sier Høiseth.
- Det er individuelt hvordan man finner roen i seg selv, men enkle teknikker med å fokusere på å puste inn – helt ned i magen, for så å slippe pusten rolig ut, kan fungere for noen. For andre kan det hjelpe å gjenta positive tanker om hva man faktisk kan og har forberedt seg på – “jeg er uslåelig”. Noen finner hjelp i å gå ut en tur for å få litt frisk luft og få brukt kroppen og bli andpusten. Da frigjøres hormoner i kroppen som gjør oss mindre stresset eller angstfulle, og er noe vi anbefaler dersom man har hjemmeeksamen, avslutter Høiseth engasjert.
Tenk positive tanker
Både i forkant av eksamen og på eksamensdagen er positive tanker gode å ha. Prøv å fokusere på alt du kan og det du føler deg trygg på. Snakk positivt til deg selv. Dette kan du!
Og om det ikke skulle gå riktig vei på eksamen - husk at det ikke er verdens undergang, og det er ofte gode muligheter til å prøve igjen.
Lykke til! Vi heier på deg!