Frode er Samskipnadens selvutnevnte filmekspert og leder av Samskipnadens filmklubb. Her er hans råd til fem filmer du kanskje ikke har sett, men som er fine for å få tiden til å gå mens man sitter på hybelen:

Tootsie (1982)

Dustin Hoffman spiller skuespilleren Michael Dorsey, som har en alt annet enn spesielt imponerende karriere.

I desperasjon bestemmer han seg til slutt for å stille på audition som kvinne, og får en rolle i en såpeopera. Der oppdager han fort at det å være kvinne i underholdningsbransjen ikke nødvendigvis er noen dans på roser.

Om vi tar på feministbrillene er ikke nødvendigvis Tootsie en fullstendig uproblematisk film. Vel tar Hoffmans karakter et kraftig oppgjør med behandlingen av kvinner i underholdningsbransjen, men (kanskje litt typisk for sin tid) er det selvfølgelig en mann som må til for å ta dette oppgjøret.

Sine mangler til tross, Tootsie er likevel en svært severdig og underholdende film.

I andre sentrale roller møter vi både en gnistrende Jessica Lange og Dabney Coleman. Regien er ved Hollywood-veteranen Sydney Pollack.

 

Filmen kan streames på Viaplay.

Butch Cassidy and The Sundance Kid (1969)

Butch Cassidy and The Sundance Kid er kanskje den aller første store buddyfilmen fra Hollywood. Vi følger Paul Newman og Robert Redford i tittelrollene, i en film som er svært løselig basert på den faktiske fortellingen om de to fredløse kriminelle Robert Leroy Parker og Harry Longbaugh.

Både filmen og filmmusikken, som er ved Burt Bacharach, står som påler i filmhistorien.

Filmens sluttscene er også en virkelig klassiker, og en både rørende og morsom fremstilling av kameratskap og fandenivoldskhet under håpløse forhold.

Regien er ved George Roy Hill, som også vant en Oscar for beste regi for klassikeren The Sting.

 

Filmen kan leies både på Apple TV og i Google Play.

Kelly’s Heroes (1970)

Det lages ikke fryktelig mange komedier om krig, av årsaker som vel egentlig er fullt forståelige.

Kelly’s Heroes er imidlertid en av de aller mest vellykkede. I filmen møter vi  blant annet Clint Eastwood, Telly Savalas og Donald Sutherland i rollene som nokså udisiplinerte amerikanske soldater under den allierte frigjøringen av Europa.

Når de får nyss om at tyskerne har stukket unna en mengde gullbarrer i en liten landsby, ser de muligheten til å gjøre seg et raskt kupp. Det viser seg imidlertid å ikke være så enkelt å få kloa i gullet som de først trodde.

I Kelly’s Heroes er alle pretensjoner om historisk korrekt fremstilling av krigen kastet ut vinduet, og filmen tar seg også betydelige friheter i fremstillingen av karakterene. Blant annet briljerer Donald Sutherland som en fullblods hippie, i en fortelling som er satt godt over 20 år før 1967.

Om du aldri har sett filmen før kan dessuten filmens temalåt «Burning Bridges» fort bli en ny favoritt.

Regien er ved Brian G. Hutton, som også laget mer klassiske krigsfilmer som «Where Eagles Dare».

 

Filmen kan leies på Viaplay, Apple TV og Google Play.

Cinema Paradiso (1988)

På overflaten er Cinema Paradiso en ganske enkel film. Fortellingen handler om den lille gutten Salvatore som bor i en liten landsby på Sicilia og som elsker kino over absolutt alt i hele verden. Når han sniker seg inn på den lokale kinoen blir han avslørt av den aldrende kinomaskinisten Alfredo, noe som er ansporingen til et i utgangspunktet usannsynlig vennskap.

Salvatore vokser opp og forlater Sicilia, før han mange år senere får beskjed om at Alfredo er død. Det utløser en reise i både faktisk og overført betydning.

Cinema Paradiso er en utilslørt kjærlighetserklæring til filmmediet, men også en hjertevarm hyllest til vennskap og sporene man setter i hverandres liv.

Da filmen kom rasket den med seg stort sett det som var av priser, inkludert både Oscar og Golden Globe for beste utenlandske film.

Filmen kan leies på Apple TV og Google Play.

Soul Kitchen (2009)

Soul Kitchen handler om tysk-greske Zinos som driver en sliten restaurant i et slitent lager i et slitent strøk av Hamburg. Her er det ikke mye haute cuisine, maten tilberedes stort sett utelukkende med enten frityrkoker eller mikrobølgeovn. Likevel går restaurantdriften rundt, på et vis. I alle fall helt til Zinos ansetter den ganske temperamentsfulle gourmetkokken Shayn.

Soul Kitchen er en fantastisk hyllest til både byen Hamburg, familie, vennskap, god mat og – ikke minst soulmusikk, som anbefales på det varmeste.

 

Filmen er dessverre ikke tilgjengelig på norske strømmetjenester, men kan bestilles både på DVD og Blu Ray fra for eksempel Platekompaniet. Om man bestiller filmen på fysisk format får man dessuten en tur til postkassen å se frem til!