Er du ansvarsfull?

Er du ansvarsfull på fest? Føler du på drikkepresset eller presser du andre til å drikke? 

3 av 5 synes det er for mye alkohol

En nasjonal undersøkelse som kartlegger studentenes trivsel og psykiske helse (SHoT-undersøkelsen 2014) viser at så mange som 3 av 5 syns det er for mye alkohol i studentmiljøet sitt, og 35 % oppgir et drikkemønster som viser at de har et risikofylt forhold til alkohol.  

Rusforebyggende prosjekt - AnsvarsFULL 

Våren 2017 startet Studentparlamentet ved UiT et samarbeid med studentsamskipnaden om et rusforebyggende prosjekt. Ønsket var å øke kunnskap og bevissthet om rus og alkoholkultur for studenter tilknyttet UiT, samt å legge til rette for naturlig rusfrie møtepunkter for studenter gjennom hele studieløpet.  

Ingrid Rabbe Larsen er ansatt som prosjektleder i Ansvarsfull, og er en ressursperson for forebyggende rusarbeid med fokus på å skape et inkluderende student- og læringsmiljø ved alle UiTs læresteder. Hun er utdannet sosionom, og brenner for å skape et inkluderende og trygt studiemiljø - for alle! Ingrid jobber proaktivt med å informere og bevisstgjøre studenter om dette temaet, gjennom workshops, informasjonsarbeid, egen alkoholpolicy og alternative aktiviteter. Målet er at alle skal føle seg komfortabel på fest, og at alkoholkulturen skal være inkluderende.
 

 

 

Ingrid Rabbe Larsen jobber som prosjektleder i AnsvarsFULL

Hæ? Drikker du ikke!? 

Må man drikke, eller bruke andre rusmidler, for å ha det gøy sammen med andre? Ingrid testet selv ut å være alkoholfri et helt år. I hele 2015 hadde hun et hvitt år og erfarte selv de fordommer mange møter når de sier nei takk til en øl på fest, eller sier at de ikke drikker i det hele tatt. Hovedjobben til Ingrid er å skape aksept for at ikke alle ønsker å være full, eller alltid "ta seg en øl" i sosiale sammenhenger. 

Mange har ikke tenkt over den sosiale rollen man har på fest sammen med likesinnede. På hvordan det oppfattes av motparten når et nei takk til alkohol ikke blir godtatt, eller blir latterliggjort. Og undersøkelsen viser at mange unngår sosiale sammenkomster der de vet det kommer til og bli høyt alkoholkonsum.  

Arbeidet med Ansvarsfull handler altså ikke om å hindre folk fra å konsumere alkohol på fest, eller å få folk til å slutte å drikke. Det handler mest om å skape en bevissthet rundt det presset mange studenter føler på. Det viktigste er å legge til rette for de som av ulike årsaker ikke ønsker å drikke, og som føler seg ekskludert på grunn av det sterke fokuset på alkohol. For eksempel kan man ha det like gøy på Fadderukas rebusløp selv om man ikke ønsker å drikke på hvert stand. Og spillekvelder i studentkollektivet må ikke inneholde alkohol hver gang. 

Mer informasjon om prosjektet finner du på samskipnadens nettsider og du kan følge Ansvarsfull på Facebook for tips og triks 

Siste nytt

Nytt navn

Samskipnaden får samisk navn

Norges arktiske studentsamskipnad får samisk navn på Samenes nasjonaldag. Velkommen til Norgga árktalaš studeanttaidovttastus

Vetle Langedahl

Ny styreleder i Samskipnaden

Vetle Langedahl er ny styreleder i Samskipnaden. Han tar over for Johannes Utvåg. Nye studenter i Samskipnadens styre er nestleder Sebastian Henriksen og Viljar Hanssen. Marte S. Bye går inn som ny studentvara.

Studentmatprisen 2018

Samskipnaden vant nasjonal studentmatpris

Christer Heimly Jensen på Kaffebaren C8h10n4o2 i Tromsø har jobbet hardt for å innføre vår aller første plastfrie serveringssted, og onsdag kveld ble han og kollegaene belønnet med årets Studentmatpris.