SøkMin side
Drift av studentforening

Økonomihåndtering

Økonomiske begreper man bør kunne for en sunn foreningsøkonomi.

COLOURBOX65027416

Som studentforening kan det hende man er i den heldige situasjonen at man får forvalte noen penger.

Vi vet at økonomistyring kan være vanskelig for mange, derfor har vi samlet informasjon om økonomi for studentforeninger på denne siden, og håper den kan hjelpe dere med å håndtere foreningens økonomi på en god måte.

En oversikt over hvor dere kan søke midler finner dere her.

👉Økonomisk støtte for studentforeninger

Vi har fått penger, hva gjør vi nå?

Uansett hvor pengene kommer fra brukes disse midlene til for eksempel pizza på medlemsmøter, kul merch, innkjøp av idrettsutstyr eller for å betale leie for lokalet den neste festen skal være på.

Uansett hva dere velger å bruke pengene dere får inn på er det veldig praktisk å ha stålkontroll på hvor mye penger man til enhver tid har. Altså hvor mye har vi fått inn vs. Hva har vi brukt.​

Budsjett

Inneholder planene for bruk av midlene foreningen forhåpentligvis får inn i løpet av et år, og legges som regel som vedlegg når man skal søke penger fra for eksempel semesteravgiftsmidlene. Budsjettet legges frem og vedtas på foreningens årsmøte.

For å lage et realistisk budsjett bør man se på tidligere budsjett og kanskje mest av alt regnskap og bruke disse som mal. Om dere vet at det er endringer på inntekter eller utgifter må dere huske på å gjøre disse justeringene.

Budsjettet er foreningens økonomiske plan, og skal ikke kun brukes for å vise ovenfor støtteordninger at dere trenger penger. Det bør også tas frem av foreningens styre med jevne mellomrom, for å se om pengebruken er i henhold til foreningens planer og inntekter.

Ha et budsjett som er nok detaljert til at dere ser hvordan penger skal brukes, men ikke så mange at det blir uoversiktlig.

Tips til budsjett:

  • Diskuter internt i styret og med medlemmer hvilke aktiviteter som skal prioriteres - Dette vil gi et mer realistisk bilde når budsjettet skal lages.
  • Budsjett er et styringsdokument - Om dere må gjøre justeringer i løpet av året, er dette helt innafor, men det må forklares hvorfor endringene er gjort.
  • Husk å legge inn forventede inntekter og støtte – Driftsinntekter skal inn i budsjettet! Er faktisk fasinerende mange foreninger som glemmer dette.
  • Ha en helhetlig arrangementspott – Ikke legg hvert arrangement dere tenker å ha på et år som hver sin post - Dere bør derimot lage arrangementsbudsjett for hvert arrangement dere skal ha, med utgangspunkt i arrangementspotten i hovedbudsjettet.

Regnskap

Regnskapet er fasiten på faktiske utgifter og inntekter foreningen har hatt. Enten for et helt år, et enkelt arrangement eller lignede. Regnskapet kan defineres som den økonomiske rapporteringen til foreningen.

Rapporteringen bør skje regelmessig, og så ofte at dere til enhver tid har oversikt til å gjøre gode økonomiske vurderinger.

Alt som føres inn i regnskapet skal ha en dato og beskrivelse på hva pengene er brukt på. I tillegg skal dere alltid føre på beløpet og hvilke type inntekt eller kostnad det er. I tillegg skal det være bilag i form av kvittering eller tilskuddsbrev.

Tips til regnskap:

  • Ta vare på kvitteringer, bilag, kontoutskrifter og fakturaer! Dette bør gjøres digitalt.
  • Bruk tid på regnskapet - Vær strukturert og gjør det nøyaktig og korrekt.
  • Grupper inntektene og utgiftene på samme måte som dere gjør i budsjettet, så slipper dere å bli forvirret når dere skal sette regnskap opp mot budsjettet.
  • Pust med magen, regnskapet blir sjeldent helt likt som budsjettet - men dere må kunne forklare avviket.

De vanligste spørsmålene vi får fra studentforeninger angående økonomi:

En av grunnene til at mange synes økonomi er vanskelig eller skummelt er fordi det er mange ord og uttrykk som blir brukt, som ikke nødvendigvis brukes så aktivt i dagligtalen. Her kommer en liste som skal hjelpe dere på vei til å bli en superhelt på foreningsøkonomi!

Har du spørsmål knyttet til økonomi, kan du ta kontakt med studentliv, så hjelper vi deg!

Trenger du en standard regnskapsmal, finner du det her!


Oppdatert 04.03.2025

Til toppen