Test deg selv for klamydia

Samskipnaden har i samarbeid med sosialmedisinsk senter (SMS) satt opp tre selvtestingsstasjoner på campus.

Klamydia er den mest vanlige seksuelt overførbare infeksjoner blant unge opptil 25 år. Tromsø er på norgestoppen når det gjelder antall smittede. Ubehandlet kan klamydia føre til nedsatt evne til å få barn og gjøre at man lettere kan bli smittet av andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Klamydia smitter ved ubeskyttet sex, og kan hos mange være helt symptomfri. Dermed kan du være smittebærer uten å vite det.

Når bør du teste deg
Du bør teste deg for klamydia etter hver gang du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, eller du har ett eller flere symptomer på klamydia.

Hvordan foregår en selvtest
Selvtestingsstasjonene er inne på merkede toaletter. Testen for gutter består i en enkel urinprøve, mens jenter fører en spesiell q-tips inn i skjeden. Prøvene legges så i en konvolutt og legges i ei postkasse. Alt foregår inne på toalettet, så testen kan gjennomføres helt diskret. Prøvene blir hentet inn av helsesykepleier og du får svar innen et par uker dersom testen viser at du har klamydia. Dersom du ikke hører noe på denne tiden, betyr det at testen var negativ. Det er viktig å huske på at det gjerne tar minst to uker fra smittetidspunktet til sykdommen slår ut på en test.

Hvor er selvtestingsstasjonene
Selvtesten foregår inne på merkede toaletter utenfor Universitetsbiblioteket, på MH-bygget og oppe på Kraft Sportssenter. Toalettene er merket med runde, rosa klistremerker.