Miljøtips

I forbindelse med Miljøuka har vi laget denne miniguiden for hvordan du kan være en litt grønnere student i Tromsø. På campus kan du for eksempel velge porselen eller Miljøkoppen for å redusere bruk av engangsutstyr. Lurer du på hvor du kan sortere søppel eller om det finnes noen miljøorganisasjoner i Tromsø som du kan melde deg inn i? Her får du litt informasjon

Gjenbruk er billig og bra

Gjenbruk er i vinden som aldri før. Både bruktbutikker, loppemarked og nettbaserte løsninger som finn.no, gjør det mulig å gi bort, selge og kjøpe brukte ting.

I Tromsø har de de siste årene dukket opp flere bruktbutikker hvor du kan gjøre fine kupp. Freetex, Postludium, Edel antikk og vintage, Svermeri er noen av de butikkene du finner i sentrum. Remiks har også en egen gjenbruksbutikk på Nordøya som heter Miljøbutikken, der kan du finne alt mulig rart til en billig penge.  

Det finnes også flere grupper på Facebook for å selge eller gi bort brukte ting. Sjekk ut grupper som Retro Tromsø, Loppemarked Tromsø eller Kjøpe/selge/bytte Tromsø

At ting brukes av flere og dermed får lengre levetid, sparer både klima og penger. Møbler, sykler og interiørgjenstander er det mye av, men det finnes interessenter for det meste. Hvis du er student som kun skal bo i Tromsø under studietiden kan det være smart å kjøpe for eksempel sportsutstyr og interiør brukt. Lengre ned finner du en oversikt over loppemarkeder og bruktmarkeder i nær framtid. 

 

Redusering av matsvinn

Vi kaster alt for mye mat i Norge, i gjennomsnitt kaster en nordmatt 50 kg mat i året. Ved å planlegge middagen og innkjøp, spise opp rester og sjekke om maten er ødelagt før man kaster den er fine tommelfingerregler for å redusere matsvinn. 

Med appen "too good to go"  kan du kjøpe mat som kafeer har til overs for en rimelig penge. For eksempel kan du kjøpe rester etter hotellfrokost og unne deg en luksuslunsj med god samvittighet for miljøet. 
 

Avfallsguide for Tromsø 

Det som ikke kan brukes om igjen av andre, kan resirkuleres eller gjenvinnes. Da brukes råstoffet om igjen, ofte i helt andre produkter. Papir, glass og plast er av de råvarene det er enklest å resirkulere. Våre boliger følger Tromsø kommunes retningslinjer for optisk sortering av søppel. Søppelet sorteres i fem ulike kategorier: matavfall, papir og lettkartong, plast, drikkekartong og restavfall. Dette sorteres i ulike poser som du kan hente på egne stativer på fellesvaskeriet i hvert studentboligområde. Hvis du bor privat kan du hente poser hos Remiks.

Her finner du sorteringsguiden til Remiks på både norsk og engelsk.

I tillegg til sortering hjemme, finnes det returstasjoner som tar imot glass, metall og bølgepapp. Oversikt over returpunkter i Tromsø finner du her. Brusflasker og aluminiumsbokser panter du på nærbutikken.

Er du usikker på hvordan noe skal sorteres kan du også sjekke på nettsiden sortere.no.

 

Organisasjoner i Tromsø

Det finnes flere organisasjoner som arbeider aktivt for å øke bevisstheten om miljøutfordringer og som jobber for en grønnere hverdag.

Spire er en miljø- og utviklingsorganisasjon som jobber for en rettferdig og bærekraftig verden. Du kan lese mer om Spire her. Hvis du vil delta aktivt kan du melde deg inn i lokallaget for Tromsø

Framtiden i våre hender Nord jobber for å gjøre det lystbetont og hyggelig å leve miljøvennlig. Framtiden i våre hender Nord arrangerer bruktmarked på kulturhuset i samarbeid med Remiks første lørdag hver måned hele året. Her kan du gjøre fine bruktkupp eller melde deg på for å selge ting selv.

Framtiden i våre hender Nord har også et eget kjøleskap som står i Café Bodega, hvor den som vil kan legge igjen overskuddmat. Maten som er i kjøleskapet er fritt vilt så her kan du finne mange godsaker. 

 

Grønne arrangementer

Vi har satt sammen en kort oversikt over arrangementer i nær framtid som er verdt å få med seg hvis du er interessert i miljø og gjenbruk. 

13. april: Fakta på fredag,  Strandrydding, mer enn bare en renere natur? Siva Innovasjonssenter

14. april: Bruktmarked på kulturhuset i regi av Framtiden i våre hender og Remiks.

14. april: Loppemarked på Veita

16. april: Byttekveld og reparasjonsverksted på Circa i regi av Framtiden i våre hender og Spire

18. april: Plastic in the European Arctic, foredrag på Framsentret 

 5. mai: Strandrydde- og fjæradag i Tromsø, bli med å rydd strender i Tønsvika. 

 

Har du gode forslag eller tips til hvordan samskipnaden kan sette minst mulig spor i miljøet? Hva kan vi for eksempel gjøre for å tilrettelegge for redusering av matsvinn eller resirkulering i våre boliger?  

Vi vil høre fra deg, send oss en mail på kommunikasjon@samskipnaden.no med “Miljøtips” I emnefeltet.
Vi belønner de beste forslagene med miljøpose eller Mijløkopp fra samskipnaden.

 

Siste nytt

Bolig

Nå kan du lade elbilen hos Samskipnaden

Samskipnaden gir nå alle våre beboere i Tromsø med elbil mulighet for å lade på våre nye ladestasjoner, plassert på Prestvannet studentboliger.

Ny styreleder

Ny styreleder i Samskipnaden

Samskipnaden har ny styreleder - tidligere nestleder Sebastian Henriksen, som tar over etter Vetle Langedahl. Ny nestleder er Marte Bye Sørnes.

Studentliv

Hybelkonsertene ble en kjempesuksess!

Når Samskipnaden har bursdag feires det med stil! Flere heldige vinnere fikk intimkonsert på hybelen sin med bandet A Million Pineapples når vi feiret vårt 50-årsjubileum.