Samskipnaden vs. matsvinn

I Norge kaster vi rundt 355.000 tonn spiselig mat årlig. Av dette kommer rundt 77.000 tonn fra matindustrien. Vi vil være med i kampen mot matsvinn, og derfor har vi nå inngått et samarbeid med Verdimat.

Verdimat er en organisasjon som distribuerer overskuddsmat fra produsenter og grossister til konsumenter. Det kan være varer som er feilmerket, varer som har ødelagt emballasje eller at butikken har feilberegnet etterspørselen ved bestilling. For eksempel kan dette være en kasse tomater som har fått en bulk og derfor ikke kan selges i butikk, men som likevel er helt spiselig eller tørrvarer med feil på embalasjen.  

Omtrent 218.000 tonn av det totale matsvinnet i Norge kommer fra husholdninger. Selv om maten er gått ut på dato betyr ikke det alltid at du ikke ikke kan spise den. Hvis du også vil redusere ditt matsvinn er det lurt å begynne med sansene, SE - LUKT - SMAK. Hvis maten ser fin ut, lukter bra og ikke smaker vondt burde det går fint å spise den. 

Samskipnaden fokuserer sterkt på miljø og finner stadig bedre og mer miljøvennlige løsninger til våre kaféer. Vi oppfordrer særlig alle til å velge porselen eller glass framfor engangsutstyr når du har mulighet til det, med vår egen miljøkopp eller din egen termokopp får du rimeligere kaffe samtidig som du er snill med miljøet.

Har du gode forslag eller tips til hvordan samskipnaden kan bidra til et bedre mijlø? Hva kan vi for eksempel gjøre for å tilrettelegge for redusering av matsvinn eller resirkulering i våre boliger?  

Vi vil høre fra deg! Send oss en mail på kommunikasjon@samskipnaden.no med “Miljøtips” I emnefeltet.
 

Siste nytt

Studentliv

Hva går pengene til?

Hvert semester betaler studenter semesteravgift til Studentsamskipnaden, og mange lurer sikkert på hva disse pengene går til. Her får du svaret!

BOLIG

Rekordtidlig boligløsning for TAK OVER HODET-beboerne

Behovet for midlertidig overnatting har i år vært mindre, botiden har i snitt vært kortere og det har vært færre studenter uten bolig sammenliknet med de siste årene.

ISÁK og The Modern Times

Samskipnadens jubileumskonsert til studentene

Når Samskipnaden feirer 50 år er det studentene som får den største gaven. Vi inviterer herved til gratiskonsert med ISÁK og The Modern Times i Narvik, Harstad, Alta og Tromsø