SøkMin side
Banner morketidsmorgen 1000x450px 002
Aktuelt

Kan æ få være sola di?

Trøtt og uopplagt? Begynner mørketiden å ta på? Rådgivinga har løsningen!

Mørketidsmorgen

Føler du deg trøtt om morgenen? Søvnig eller uopplagt om dagen? Er det vanskelig å få sove når du legger deg om kvelden? Tradisjon tro stiller studentrådgivinga med lamper slik at du skal få en lysere start på dagen.

Lys er en av de viktigste faktorene som påvirker døgnrytmen vår. Når øynene blir eksponert for dagslys, reguleres produksjonen av melatonin. Dette stoffet er viktig for vår indre biologiske klokke som stiller inn kroppen på natt og dag. Dersom melatoninproduksjonen forstyrres kan dette resultere i døgnrytmeforstyrrelser og problemer med søvn.

Sterkt lys tidlig på dagen!

En dagslyslampe gir et lys med en viss intensitet (gjerne 10 000 lux), og brukes ved at man sitter nær lampen i 30 minutter eller mer.

Lampene bør kun brukes om morgenen fram til lunsj, for ikke å skape forstyrrelser i døgnrytmen. Intensjonen er å dekke kroppens behov for sollys. Man får ikke brunfarge av denne typen lampe, kun energi.

10 minutter er nok

De som ønsker økt energi kan forsøke 10 minutter to ganger i uka. Opplever du virkelige søvnforstyrrelser/endret døgnrytme bør du forsøke 30-45 minutter hver dag i 2 uker. Forklaring på hvordan lampene brukes blir plassert sammen med lampene.

Her finner du lamper på ditt campus

Her finner du dagslyslamper i perioden oktober 2023 til januar 2024 på våre campuser:

Alta: Vinterhagen

Harstad: Ved kantina

Narvik: Til utlån på biblioteket

Tromsø: Breiviklia - ved Studentrådgivinga.

Dagslyslamper bidrar til regulering av produksjonen av melatonin.
Lampene bør kun brukes om morgenen fram til lunsj, for ikke å skape forstyrrelser i døgnrytmen.

Oppdatert 20.11.2023

Til toppen

Aktuelt fra Samskipnaden

Se alt fra aktuelt