SøkMin side
Organizing girl
Aktuelt

6 tips for en bedre studiehverdag

Som student har du stor frihet til å legge opp dagen slik du vil, men det er ikke alltid like lett. For hva skal en gjøre? Og hva skal man starte med, det er jo så mye som skal gjøres. Vi har samlet våre seks beste tips til en strukturert studiehverdag.

Lag en liste over ukens gjøremål

Start uken med å få oversikt over hva som må gjøres og hva du ønsker å prioritere. Planlegg også når de bestemte oppgavene skal gjennomføres. Har du lett for å prokrastinere, er dette et supert tips. Det er enklere å følge opp noe du har skrevet skriftlig og stryke det ut etter hvert som oppgavene gjennomføres, i stedet for å gå å tenke på alt du har å gjøre.

Et viktig nøkkelord her er å være realistisk. Det hjelper ikke å skrive ned at du skal lese 50 sider med pensum på en dag, dersom du vet at du ikke får det til. Sett heller av litt mer tid enn du tror du blir å bruke, så kan du ha en slags buffer.

Du må også bestemme deg for hva som er viktig – prioritere det viktige over det som er mindre viktig. Arbeidsdagene vil da bli lettere å strukturere, og gjøremålene bli mer realistiske. Å mestre målene du har satt deg vil også øke motivasjonen din.

Planlegger gjøremål strukturer studiehverdagen

Start og avslutt dagen til faste tider

Studier kan sammenlignes med en fulltidsjobb. Det betyr imidlertid ikke at du må sitte på skolen fra morgen til kveld. Legg opp studiehverdagen din som en arbeidsdag, start og avslutt dagen til faste tidspunkt og ta deg tid til pauser.

Ha et fast tidspunkt for når du tar lunsj, og flytt deg gjerne fra arbeidspulten din. Sett deg i kantinen sammen med venner eller en annen plass på campus. Det viktig å føle at du faktisk har tatt deg en god pause, da dette kan være med på å øke effektiviteten din utover dagen.

Vær en del av en kollokviegruppe

Å sitte alene på lesesalen kan fort bli kjedelig og ensidig. Et tips er å finne deg en kollokviegruppe, da det er både sosialt og lærerikt.

Dere kan møtes fast en eller flere ganger i uken. Uansett hva dere bestemmer dere for, vil det å diskutere pensum og ulike spørsmål som dukker opp i løpet av skoledagen gi et stort læringsutbytte.

En idé kan være å avtale at deres skal møtes på dager hvor det verken er lagt opp til forelesning eller seminar. Da er terskelen for å bli hjemme høyere og man er sikker på komme seg til campus.

Kollokvie

Få en god døgnrytme

Som student er det mye du kan være med på, og ofte kan søvn bli nedprioritert for å få døgnet til å strekke til.

Søvn er hovedelementet for at vi mennesker skal klare å fungere i hverdagen. Derfor er det viktig med en god døgnrytme som skal sikre at kroppen får tilstrekkelig med søvn og hvile gjennom uken.

Ved å være uthvilt vil du kunne prestere bedre på skolen og oppnå gjøremålene du har satt deg.

Her er noen tips til hvordan du kan få en bedre døgnrytme:

  • Prøv å være minst mulig på skjerm og begrens koffeininntak før sengetid.
  • Legg deg og stå opp til samme tid hver dag.
  • En romtemperatur på ca. 18 grader skal være ideelt!
  • Forsøk å lese litt, helst ikke noe fra pensum
  • Har du stilt alarmen? Da er det ingen grunn til å sjekke klokka om natta.
  • Om det er mange tanker som surrer rundt stå heller opp og skriv ned tankene. I lister, dagbøker, eller hva som helst. Å få ting ned på papiret gir deg en følelse av kontroll!
Søvn

Lær deg å prioritere og bli kvitt tidstyver

Det å jobbe jevnt utover hele semesteret bidrar til at eksamensperioden blir mindre stressende. Så selv om det ikke til enhver tid frister å prioritere studier, vil det i det lange løp lønne seg. Opparbeider du deg gode rutiner, vil det på dager der motivasjonen ikke er på topp være lettere å komme seg på skolen til tross for at du ikke har lyst.

Selv om du kanskje kom deg til campus, er det mange som konkurrerer om oppmerksomheten din. Den største synderen av alle er kanskje mobilen. For det er ofte når motivasjonen ikke er på topp at varslingene er mest spennende. Et lite tips er å legge mobilen en plass du ikke ser den.

20210922 112302000 i OS

Koble av

For å få mer struktur på studiehverdagen, kan det være lurt å ha et tydelig skille mellom studier og fritid. Mye av studietilværelsen handler om det sosiale som skjer på fritiden. Finner du og vennene dine på noe dere har lyst til på ettermiddagene, kan det oppleves som en belønning for at dere har oppnådd gjøremålene for dagen.

Hva du velger å gjøre er imidlertid ikke så viktig, enten det er å trene, dra på tur, gjøre noe sosialt med venner eller bare slappe av i sofaen med en god serie - nøkkelen er at du føler at kroppen har fått koblet av og du har fått mer energi. Du skal jo tross alt være uthvilt til en ny skoledag i morgen.

Har du sjekket kalenderen?

Kalenderen for alle kurs og aktiviteter på ditt campus.

Studentrådgivning trenger du noen å snakke med

Trenger du noen å snakke med?

Du kan benytte deg av vårt rådgivingstilbud uansett om du befinner deg på campus eller om du studerer fra en annen by.

KLF Kraft2017 fokus 24

Treningspartner

Savner du noen å trene sammen med? Eller syns det er enklere å komme deg over dørstokkmila når du har en avtale? Dette er du ikke alene om! Finn ut mer om det nye tilbudet her.


Oppdatert 12.09.2024

Til toppen