SearchMy page
Samskipnaden Bolyst 2 Åsgårdveien Foto Ørjan Marakatt Bertelsen 21 16x9 1200px
Articles

Sol ute – ikke inne

Sommeren skal liksom være så gøy. Sol og varme og ferie. Så hvorfor føler jeg meg så nedfor?

De fleste møter sommeren med masse glede. Eksamen er endelig over. Du får sett venner og familie du ikke har fått truffet hele året, og har flere planer. Men så kommer faktisk sommeren og ting blir ikke som du trodde.

Foreldre dine er plagsomme og oppfører seg som om du er tenåring enda. Å snakke med vennene dine føles annerledes – de har ikke opplevd det samme som deg og det er vanskelig å relatere til dem. Hvorfor skjer dette?

Forventninger

Det handler mye om forventninger, og at disse på mange områder ikke møtes, eller faktisk ikke kan møtes. Det er mye nostalgi og minner rundt sommerferier. Gjennom årene bygges disse opp, og huskes ofte som bedre enn de faktisk var. Dermed blir det umulig å innfri forventingene man har. Så besøket til hytta som var magisk som barn, er kanskje bare helt ok nå.

Det er ikke nødvendigvis bare du som har forventninger. Foreldre har også forventinger for hvordan det skal være når du kommer tilbake, og hvis ikke disse møtes, kan det skape konflikter, som igjen kan gjøre at du føler deg mer nedfor. Det kan være lurt å ta en prat om forventinger når man kommer hjem. Et eksempel på en konflikt som kan oppstå er hvor mye tid det forventes at dere tilbringer sammen, eller hvor mye du skal hjelpe til hjemme.

Mer tid til å tenke

Studiene og spesielt eksamen kan være slitsomt, men det er også en god distraksjon fra sine egne tanker. På sommeren roer det seg for de fleste, og tankene får mulighet til å slippe fram. Du begynner å overtenke og gruble, på ting som kanskje har plaget deg litt under studiene, men nå virkelig har tid til å feste seg i hjernen.

Ofte sammenligner man seg selv for mye med andre. Det føles som om alle andre går på fester og ser bra ut i badetøy, mens du sitter hjemme på barnerommet og ser på alle andre gjennom mobilskjermen.

Trenger du noen å snakke med?

Du er ikke alene om å føle dette, og det beste er å ha en upartisk person å prate med. Uansett hva som plager deg, så er vi her for deg.

Samskipnadens rådgivingstjeneste i Tromsø er åpen i sommer, med unntak av uke 29 og 30, og studenter fra alle campuser kan booke telefontime med oss i Tromsø dersom du har behov for det i løpet av sommeren. Det er helt gratis og konfidensielt.

Om du trenger det, kan du også ta kontakt på studenttelefonen.


Updated 17.02.2023

Til toppen

More from Samskipnaden

See all articles