SøkMin side
ADHD tips
Aktuelt

Tips for studenter med ADHD

Det er utfordrende å ha ADHD, spesielt om du er student. Dette er rådene fra en tidligere student med ADHD som gjennomførte studiene – med ganske gode karakterer.

Jeg begynte å studere i 2012 og var ferdig med masteren min i 2017. ADHD diagnosen fikk jeg ikke før noen år senere, i 2022. For å komme meg igjennom studiene mine, måtte jeg finne ut av hva som fungerte for meg, for de generelle rådene passet ikke. Her er mine beste råd og erfaringer, som jeg håper kan være til hjelp for andre som nå er i samme situasjon.

Body Doubling

Konseptet med body doubling er enkelt – det er lettere å gjøre noe når du er sammen med noen som gjør det samme som deg. Dette gjelder både når du må studere og med andre ting, som for eksempel husarbeid. Det er en godt anerkjent teknikk som tas i bruk av mange for å øke produktivitet og fokus. Om du ikke har noen å gjøre dette med, kan det til og med hjelpe å se på en video av noen som gjør det. Det er også nettsider hvor du kan studere i stillhet med andre over video.

Aksepter prokrastinering

I starten av studiene planla jeg alltid å starte tidlig med oppgavene, for så å få masse skyldfølelse og angst fordi jeg gang på gang allikevel endte opp med å gjøre dem kvelden før. Da jeg endelig klarte å akseptere at oppgaven kom til å bli gjort kvelden før, og legge til rette for dette, ble livet mye lettere. Jeg la en plan for oppgaven tidlig, fant fram fagstoffet jeg trengte i god tid, og var klar for å jobbe med den om inspirasjonen plutselig traff. Når kvelden før innlevering kom, var alt lagt opp for at oppgaven skulle bli gjort, og gjort godt. Dette minimerte stress og angst, og gjorde studentlivet mitt mye lettere.

Be om flere tidsfrister, ikke senere tidsfrister

Om du har en stor oppgave å skrive, som for eksempel bacheloren eller masteren, kan du spørre om å få flere tidsfrister for deler av oppgaven. Jeg kom meg enkelt gjennom bacheloren fordi veilederen min hadde satt opp tidsfrister for hvert kapittel. Å sette egne tidsfrister kan fungere for noen, men ikke alle, for det er jo ingen andre enn en selv som holder deg ansvarlig.

Trening og kosthold

Alle sier det, og det er dessverre sant. Trening kan gjøre konsentrasjonen mye bedre, og det samme gjelder en proteinrik diett. Og pass på at du ikke har D-vitamin eller jernmangel – begge deler kan gjøre fokuset og energinivåene mye verre. Ta kontakt med lege for å få råd om andre kosttilskudd som kan hjelpe deg.

Bytt sted

Om du begynner å miste fokus mens du jobber, kan det å bytte sted gi deg den nyhetsfølelsen du trenger for å få det i gang igjen. Det kan være så enkelt som sette seg på et annet rom, eller en større overgang som å gå på biblioteket eller en cafe. Bare det å sette seg på gulvet kan være nok!

Det er dessverre ikke én ting som fungerer for alle. Studenter spør har også en liste med tips som kanskje fungerer for deg dersom disse ikke rådene ikke skulle gjøre studiehverdagen lettere for deg med ADHD.

Studenter spør sine studietips til deg med ADHD


Oppdatert 11.04.2024

Til toppen

Aktuelt fra Samskipnaden

Se alt fra aktuelt